هدفمندی یارانهها،راهی برای ورود مردم به مدیریت عرضه انرژی
اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها به زودی در کشور آغاز میشود و ایران گام در مسیر اصلاح ساختار اقتصادی می گذارد. در واقع قرار است طرحی به اجرا درآید که اگر چه در سالهای سال در کشور برای اجرای آن لحظه شماری میشد؛ اما هیچگاه فرصت اجرای آن در کشور فراهم نشده است. بر همین اساس، بدیهی است که چنین جراحی بزرگی در اقتصاد ایران، دردهایی را نیز به همراه داشته باشد، اما بهبودی کامل از مزایای آن است که بعد از گذشت مدتی، اقتصادی سالم را به مردم ایران مرز و بوم نوید میدهد.
در این میان، وزارت نیرو پا به پای سایر وزارتخانهها و نهادهای دولتی، قصد دارد تا در جریان اجرای این قانون وارد شده و منافع ذی نفعان خود را تامین کند. این وزارتخانه، برای اجرای این قانون ساعتها کار کارشناسی انجام داده و برای خود، اجرای این طرح را از دو جنبه متصور می داند. جنبه اول مرتبط با ذی نفعان یا همان مشترکان صنعت آب و برق است و جنبه دوم، به بهبود وضعیت این دو صنعت برمیگردد، بنابراین غفلت از هیچ یک از این جوانب، جایز نیست.
برای اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها،ذی نفعان، بخصوص مشترکان صنعت آب و برق، نگرانیهای بسیاری دارند که بخشی از آن طبیعی است و بخشی دیگر،به تبلیغات خلاف واقع برمیگردد که آثار روانی ناشی از آن،مردم را دچار دغدغه میکند، اما به هر حال باید راه کاهش اثرات منفی را به مردم آموزش داد؛ یعنی به آنها آموخت که اگر بتواند نمونهها و مدلهایی را برای بهینه کردن مصارف پیادهسازی کنند، نه تنها تهدیدی از بابت افزایش هزنیهها متوجه آنها نیست؛ بلکه میتوانند سهم بیشتری از صندوق هدفمندی یارانهها را نیز برای خود پس انداز کنند.
به همین دلیل است که مردم باید بدانند با یکسری اعمال وتغییر رفتار میتوانند نه تنها لطمهای از افزایش قیمت نبینند، بلکه از محل درآمد این طرح، منافعی برای خود حاصل کنند؛ البته به کار بستن این روشها هزینه های چندانی برای آنها ندارد و حتی اگر هزینهایهم داشته باشد، به طور قطع در دراز مدت به نفع آنها خواهد بود.
در این میان به مردم توصیه میشود تا در خرید اجناس، حتما به مقدار مصرف انرژی و برچسب انرژی توجه داشته باشند، نوع چیدمان و دکوراسیون منزل خود را به لحاظ نورپردازی به گونه ای طراحی کنند که بتوانند کمترین مصرف برق را داشته باشند یا روشهایی را در استفاده از انرژی به کار گیرند که با توسل به آنها، برق مورد نیاز را خود تامین کنند.
اما این انتهای کار نیست. وزارت نیرو در اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها، خود را جدا از مردم نمی بیند؛ بلکه خود را متعهد میداند که در قبال افزایش قیمت برق، یکسری اقدامات انجام دهد. این وزارتخانه باید راندمان نیروگاه ها را بالا برده و کاهش تلفات انرژی را رقم زند؛ چرا که این تکلیف قانونی این وزارتخانه است. همانطور که قانون به مردم گفته است که باید ظرف دوره مشخصی، رقم واقعی را بپردازند، به وزارت نیرو نیز این اجازه را نداده است که به دلیل مدیریت بد یا راندمان پایین تاسیسات خود، هزینه اضافی از مردم دریافت کند. این موضوع، از جمله مطالبات بنده از سازمانهای زیرمجموعه است و از آنها خواسته شده حال که مردم میخواهند قیمت واقعی برق را بپردازند، نباید تاوان راندمان پایین و تلفات شبکه را بدهند.
وزارت نیرو معتقد است زمانی که قانون هدفمند کردن یارانهها اجرا و قمیتها واقعی شود، انحصار شکسته خواهد شد؛ چرا که وقتی قیمت خدمتی به صورت دستوری پایین نگه داشته میشود، سرمایه گذار و تولید کننده ای جز دولت نمیتواند این خدمت را ارائه کند و بخش خصوصی تمایلی به حضور ندارد؛ اما زمانی که تابوی قیمت تثبیتی شکسته شد، بخش خصوصی وارد میشود و انحصار را میشکند، در چنین شرایطی فعالان اقتصادی میتوانند با خلاقیت و مدیریت، کالا را با قیمت ارزانتر و با پایداری بیشتر به دست مردم برسانند و این، آیندهای است که برای کشور رقم خواهد خورد.